Hold dig fagligt opdateret, og få de opgaver du vil have

Home » Artikel » Hold dig fagligt opdateret, og få de opgaver du vil have

Selv med en ganske beskeden indsats kan du forbedre din position på din arbejdsplads eller gøre dig attraktiv overfor en ny arbejdsgiver. Med blot én time om ugen, kan du blive eksperten, som de gode opgaver og de gode karrieremuligheder ruller hen til.

At tygge sig igennem faglitteratur lyder måske ikke som det mest sexede og spændende, men ved kun at læse det, du synes er spændende, og ved kun at bruge tid, der alligevel går til spilde, er opgaven faktisk meget overkommelig. Hvis du samtidig krydrer den traditionelle boglæsning med lydbøger, podcasts, blogindlæg, tidsskrifter kan du komme igennem rigtig meget uden du oplever, at du bruger særlig meget tid på det.

Nederst i dette indlæg kan du læse en guide til hvordan du kommer i gang med at læse faglitteratur. Inden det kan du læse om, hvor langt du kan komme med en lille indsats, hvorfor det kan betale sig, og hvordan du gør det sjovt.

Hvorfor overhovedet bruge tid på faglitteratur

Hvis du ved mere end dine kolleger om et emne, er du eksperten. En ekspert er nemlig sjældent den, der har viet hele sit liv til én enkelt ting og ved alt om det emne. En ekspert er i langt de fleste tilfælde den, der lige ved 10 % mere end sine kolleger. Og her kommer hemmeligheden: De 10 % er bare SÅ lette at få. Det kræver blot en smule læsning.

Er det besværet værd? Selv har jeg har læst meget. Meget, som jeg aldrig har brugt eller hurtigt har glemt igen. Utallige gange har læsningen alligevel givet mig lige præcis det forspring, der gjorde forskellen på succes og fiasko i mit arbejde.

Gennem min læsning ved jeg en del om rigtig, rigtig meget. Det giver mig den fordel, at jeg kan tænke bredt, sætte mig i andres sted, tale andres fagsprog, blande mig på en kvalificeret måde i mangt og meget, og – her er det fordelen for min arbejdsgiver kommer ind – bidrage på mange forskellige felter. Det er sådan jeg synes det er sjovt at arbejde, og det passer godt til den person jeg er.

Udbyttet kan være anderledes for dig. Måske går du efter faglig dybde. Måske vil du skifte livsbane og læser om et helt andet fag end dit nuværende. Måske vil du være leder, og læser derfor om det.

Hvad du læser og hvad du vil bruge det til, er ikke væsentligt. Det vigtige er, at læsning (eller lydbøger, podcast, videoinstruktioner på YouTube eller hvad det nu er) opgraderer din værdi på arbejdsmarkedet. Og hvad vigtigere er; holder liv i din nysgerrighed, og giver dig mulighed for at byde dig til på de områder, som interesserer netop dig.

Hvor langt kan du komme med en lille indsats

Selv om du kun kan presse en smule læsning ind i dit skema, vil du hen over et år komme langt.

Selv læser jeg ca. 20 sider i timen. En times læsning om ugen, bliver derfor til rundt regnet 1.000 sider om året (20 sider * 50 uger). 1.000 sider svarer i runde tal til 4 bøger.

Jeg tør godt komme med en udokumenteret påstand: Hvis du læser 4 fagbøger om året, ligger du i top 1 %, når det kommer til medarbejdere, der holder sig fagligt opdateret.

I gennemsnit læser jeg ca. to timer om ugen, hvilket giver mig 2.000 sider om året. Det fordeler sig på ca. 6 bøger plus diverse fagtidsskrifter, blogindlæg og artikler, som jeg falder over på nettet.

Jeg følger forskellige konsulenter og konsulentvirksomheder, enten via Twitter eller nyhedsbreve, og herigennem får jeg løbende ideer til interessante artikler eller nye bøger.

De to timer om ugen fordeler sig meget skævt. I ferierne læser jeg typiske en hel del (op til to timer om dagen), mens jeg i hverdagen propper læsningen ind, hvor det nu passer. Typisk de dage, hvor jeg tager Metroen til arbejde eller når jeg har noget ventetid i forbindelse lægetider, hente/bringning af børnene og lignende. I de tilfælde har jeg altid noget at læse med i tasken, og ganske stille og roligt får jeg tygget mig igennem teksterne. Disse ’mange bække små’ udgør hovedparten af min læsning, og uden dem ville jeg aldrig nå 2.000 sider.

Læs kun det du synes er interessant og sjovt

Nogle kan med lethed tvinge sig igennem lange, tunge tekster, som ikke interesserer dem. Blot de ved at indholdet er vigtigt for dem. Hatten af for det.

Personligt er det min rettesnor, at alt hvad jeg læser, skal være en fornøjelse. Læsning skal være sjovt, ellers får jeg det ikke gjort. Pligtlæsning hører for mig studietiden til. Nu vælger jeg selv, og med alle de bøger, der er i verden, løber jeg aldrig tør.

I forhold til indhold skal det enten være et nyt emne, som pirrer min nysgerrighed eller et emne, jeg allerede kender og gerne vil blive klogere på.

Desuden gider jeg ikke at kæmpe mig igennem tekster. Derfor spilder jeg tiden på tekster, der er dårligt skrevet eller på anden måde ødelægger læseoplevelsen. Selvom jeg efterhånden bliver mere og mere kræsen.

Fagmateriale er andet end bøger

Bøger er ikke længere kun trykte, indbundne og til at sætte på hylden. E-bøger og lydbøger er glimrende alternativer. Med e-bøger kan du altid have bøgerne ved hånden i din telefon eller tablet, og med lydbøger er du fri til at køre bil, købe ind eller løbe en tur samtidigt.

Podcast er også et glimrende alternativ til bøger. Der findes podcast om alt mellem himmel og jord, og de fleste er lavet af folk, som ved hvad de taler om. Så længe folkene bag podcasten ved mere end dig, er de en gylden vej til indsigt og viden.

Fagtidsskrifter, populærmagasiner, blogindlæg og artikler på nettet er andre glimrende kilder til viden.

Den største trussel er det, der liiiige snupper opmærksomheden

Mit job og min faglige udvikling er dog langt fra det eneste jeg bruger min vågne tid på. Jeg tænker det samme gælder for dig.

Når det kommer til at læse faglitteratur, er det nærmest det modsatte. Der er altid en ven, som jeg liiiige skal ringe til, og en ny serie, som jeg liiiige skal streame, og en mail, der liiiige skal tjekkes, og en….og en….og en…..

Listen af andre ting jeg ellers kan vælge at lave er uendelig. Derfor har jeg bygget nogle rutiner ind i min hverdag, hvor læsningen kan foregår. Små artikler og blogindlæg har jeg markeret i telefonen og læser, når jeg pludselig får 5-10 minutter ’spildtid’.

Bøger og større tekster gemmer jeg til tog- og flyrejser, ferier eller de sene aftentimer, hvis jeg ikke kan/gider sove.

For mig har det været afgørende at finde tidspunkter og situationer, hvor læsningen ikke stjæler min tid, men hvor jeg i stedet føler, at jeg vinder tid ved at bruge den mere konstruktivt end blot at være på sociale medier eller lignende tidsfordriv.

De gode opgaver bliver lettere at plukke

I forhold til mit arbejde er den store styrke ved at læse, at det giver mig overblik og indsigt, som jeg kan bruge til at få de opgaver, jeg kan lide.

For eksempel har jeg i et stykke tid interesseret mig for start up-virksomheder, og hvordan de udvikler deres produkter og forretning. Det interesserer mig, fordi jeg laver det samme, blot i store, etablerede virksomheder.

Da min arbejdsplads skulle starte et projekt op, hvor vi skulle samarbejde med netop start up-virksomheder, kunne jeg melde mig på banen. Udover min interesse, kunne jeg tilbyde en masse viden om start up-miljøet, deres tankegang, sprogbrug og så videre. Alt sammen noget jeg havde samlet op i min læsning. Fordi jeg var eksperten (de 10 % mere viden) blev jeg tovholder for vores start up-samarbejde

Da jeg i sin tid skiftede til det private og begyndte at arbejde med salg, var historien den samme.

I længere tid havde jeg læst om salg, marketing, ledelse af sælgere og kundepleje. Ikke for at få et nyt job, men fordi jeg synes det var sjovt at læse om. Da jeg senere besluttede mig for at finde et nyt arbejde, kunne jeg træde lige ind i en salgsorganisation og arbejde sammen med 30 sælgere. Jeg kunne endda lære ting fra mig og introducere nye ideer og koncepter – uden jeg nogensinde havde arbejdet med området før. Ene og alene fordi jeg havde læst om emnet.

For år tilbage var begrebet ’trusted advisor’ det helt store på konsulentmarkedet. Da konceptet fangede min interesse var jeg på barsel med mine tvillinger. To børn på én gang efterlod ikke meget læsetid, så på den daglige gåtur med barnevognen havde jeg høretelefonerne på, når børnene sov. I løbet af et par uger fik jeg lyttet mig igennem en podcastserie med hovedmanden bag ’trusted advisor’, og – vupti – var jeg på højde med konceptet, kendte fordele, ulemper og de små kneb, som de bedste konsulenter brugte – uden at have åbnet en bog.

Sådan kommer du i gang med din faglige opdatering

Vil du gerne i gang med din faglige opdatering, er her en liste over 5 enkle skridt.

  1. Find et godt tidspunkt til din læsning

Led efter situationer i din hverdag, hvor du kan lægge din læsning ind uden at det koster ekstra tid (læsningen skal være en gave. Ikke en pligt, der presser dig). Gode situationer er pendling (læse i toget, lydbøger/podcast i bilen), tilbagevendende ventetid, for eksempel mens du sidder i gymnastikhallen og venter på dit barn eller mens du løber en tur/er i fitnesscenteret (igen lydbøger/podcast)

  1. Find et emne, som interesserer dig

Hvad har du noget på dit arbejde, som du gerne vil vide mere om? Hvad ligger der bag det seneste buzzword i dit fag? Hvordan gør andre, der sidder med samme opgaver som dig? Hvem er guruen indenfor dit felt? Er der ting, som du elskede at læse om på studiet, som du kunne genopfriske? Hvilke fagbøger er de mest læste for øjeblikket? Start med emner, der tænder dig, så du ikke går død i pligtlæsning

  1. Find bogen (eller artiklen, podcasten, bloggen og så videre)

Det allerbedste sted at starte er Google eller en anden søgemaskine. Led efter de forfattere/bloggere, som er mest citeret eller bare ligger øverst. Vi har desuden et fantastisk bibliotekssystem i Danmark. Så brug det endelig. Hvis ikke du kan finde den titel du søger på det lokale bibliotek, kan du søge på bibliotek.dk. Her søger du på alle biblioteker i Danmark, og næsten alt det du finder, kan du få sendt til dit eget kommunebibliotek.

Med mindre du er sikker på at det første du finder er en sikker vinder i forhold til at holde din interesse fanget, så udvælg tre-fire bøger eller andre materialer, og skaf dem alle hjem. På den måde kan du hurtigt kaste dig over næste, hvis du enten sluger den første bog på en uge eller hvis den første bog er dødssyg at læse. Hvis du ikke har materialerne liggende klar, risikerer du alt for let at hverdagens andre gøremål overtager, og du får aldrig læst igen.

  1. Nyd det!

Gå i gang med dine bøger, og husk at det skal være sjovt at lære nyt.

  1. Hvis du går i stå, så spørg dig selv hvorfor

Er emnet ikke interessant nok? Kunne du alligevel koncentrere dig om at læse i toget? Savner du en læsemakker? Identificer hvor skoen trykker og gør noget ved det. Eksperimenter med tid, sted, emner og materialevalg (bøger, e-bøger, lydbog og så videre), og kom op på hesten igen.

Hold fast

Det er forholdsvis let at komme i gang, så længe du tager fat lige der, hvor dine interesser er stærkest. Det svære kan være at holde fast, men hvis du er opmærksom på, hvad der slår dig ud af rytmen, kan du hurtigt finde den form, der passer bedst til dig. Og som holder dig i gang.

Leder du efter nyt job eller input til din karriere? Find flere artikler om jobsøgning her eller karriere her.