Ved din chef hvad du vil – vær åben om dine karrieremål og nå dem hurtigere

Home » Artikel » Ved din chef hvad du vil – vær åben om dine karrieremål og nå dem hurtigere

Alle forventer en åben og ærlig chef. Men er du åben og ærlig overfor din chef?

Nuvel, han eller hun betaler din løn og bestemmer om du skal fyres, så fuldkommen ærlighed er nok for meget at forlange.

Alligevel giver det ofte god mening at være ærlig overfor din chef omkring dine karriereønsker – også selvom det på sigt betyder, at du forlader dit nuværende job. Langt de fleste chefer ved godt, at du kun er til låns. Og de fleste vil faktisk godt hjælpe dig videre.

Desuden elsker de fleste chefer medarbejdere, der selv melder ud, hvad de vil. Fra den, der vil være direktør, til den, der blot vil have en vinduesplads og tidligere fri om torsdagen.

Så behøver din chef nemlig ikke at gætte på, hvad der gør dig glad.

Som gavekøb – med eller uden ønskeseddel

Det er ligesom når du skal købe en julegave til en, som du ikke kender særlig godt. Hvis personen har givet dig en ønskeseddel, kan du bruge den til at spore dig ind på hvad, der er den rette gave at give. Hvis du selv skal finde på noget, står de fleste af os tilbage med rådvildhed og ender med enten at købe noget, der er et skud i tågen eller som vi selv kan lide. Og når det kommer til dit arbejdsliv, er skud i tågen eller bare at gøre det, chefen kan lide, ikke den rette vej at gå.

”Men jeg har arbejdet for den samme chef i årevis. Hun bør kende mig godt nok til at vide hvad jeg vil”. Sådan er der en del, der tænker, og i ganske få tilfælde er det også rigtigt. De fleste chefer har dog andre medarbejdere end dig, og de har samtidigt mange andre gøremål; møder, budgetter, forretningsmål, deadlines på opgaver, koordinering og meget, meget andet.

For at blive i juleanalogien skal din chef både købe ind til jul, pynte op til jul, lave mad til jul, deltage i julefrokosterne op til jul OG købe gaver, hvor din gave blot er en af mange. I den situation, gør du din chef en tjeneste ved at gøre lige præcis din gave let at købe.

I forbindelse med de årlige medarbejderudviklingssamtaler, sagde en leder engang til mig “Det værste jeg ved er medarbejdere, der kigger på mig og forventer, at jeg skal fortælle dem, hvad de skal gøre med deres arbejdsliv. Kunne de ikke stramme sig lidt an og selv tage et ansvar?”.

Dem med klare ønsker kommer ofte først i køen

Pointen er, at hvis du er åben og ærlig, og fortælle din chef hvad du vil, så er sandsynligheden for, at du får det, du ønsker dig, meget større.

Det skal du naturligvis benytte dig af og fortælle chefen, at du gerne vil have mere projektledelse, flere udviklingsopgaver, mere samarbejde med kommunikationsafdelingen eller hvad du nu tænder på.

Udover at det bliver lettere for din chef at tilfredsstille dine behov, så gør du faktisk også din chefs daglige arbejde nemmere. For når der pludselig er et nyt projekt i afdelingen eller kommunikationsafdelingen spørger om de må låne en medarbejder, så ved din chef lige præcis hvem, han/hun skal tage fat i. Nemlig dig. Rent win-win.

Det er ret simpelt, og det virker.

Reality-tjek

Hvis du tvivler på, at chefer er sådan indrettet, så spørg din chef, din tidligere chef eller en af dine venner, som har en lederstilling.

9 ud af 10 kan bekræfte historien. Er din chef den ene, som ikke vil vide af dine karriereønsker og -behov, så kan det være værd at overveje om den chef skal være din chef i fremtiden.