CV-skabelon – Sådan skal dit CV se ud

Home » Artikel » CV-skabelon – Sådan skal dit CV se ud

Her får du en CV-skabelon, som du kan bruge til at opbygge dit eget CV. Desuden har jeg lagt et af mine egne CV’er op, så du kan se, hvordan jeg har grebet det. For en ting er selve layoutet, noget helt andet – og mere vigtigt – er, at du holder CV’et kort og præcist. Til det formål har jeg lavet en lille opskrift på, hvordan du bygger de enkelte dele i dit CV op. 

Layout – vigtigt, men ikke afgørende

Rigtig mange personer, som jeg har hjulpet med deres ansøgning, går meget op i om deres CV er pænt nok. Altså om deres layout sidder lige i skabet. Lad mig sige det med det samme: Ingen er blevet ansat på layoutet af deres CV.

Så længe dit CV er nydeligt og overskueligt, så har du gjort rigeligt i forhold til design. Tiden brugt på at gøre det lækkert, er skønne spildte kræfter. Brug i stedet din tid på indholdet.

Derfor vil du heller ikke blive blæst bagover rent visuelt, når du ser min CV-skabelon. Den har struktur og nogle enkelte pynte-streger, men så heller ikke mere.

Et CV skal fremstå let og overskueligt, og her er din største fjende faktisk ikke dit layout, men derimod din tekst. Selv det fedeste design bliver slået ihjel af for meget tekst.

Når du skriver for meget, bliver CV’et tungt og kluntet, og her kan intet layout hjælpe dig. Læg derfor al din energi i at skære indholdet ind til benet.

Til det formål har jeg lavet følgende opskrift. Den hjælper dig til at begrænse hvor meget plads du bruger på de enkelte dele i dit CV.

CV-opskrift – fokus på kort og overskueligt

Opskriften nedenfor bruges på alle de aktiviteter, du tager med i dit CV. For eksempel, når du skal skrive om et tidligere job.

Ganske enkelt består hver aktivitet af

  • En overskrift, der forklarer hvilken aktivitet, der er tale om
  • En sætning eller to – og ikke mere – der beskriver hvad du lavede i forbindelse med aktiviteten
  • Maks tre bullit-points, der supplerer med yderligere opgaver du har løst eller resultater du har opnået. Brug kun disse bullit-points, hvis de opgaver du skriver på er meget vigtige i forhold til det job du søger

For eksempel kunne beskrivelsen af et tidligere job se sådan ud

PFA Pension, Salg & Marked (ledelseskonsulent)

Ansat til at udvikle og øge performance i salget. Senere en væsentlig drivkraft i at sikre implementering og eksekvering på nye initiativer i salget.

Øvrige opgaver:

  • Træning og udvikling af sælgere og rådgivere
  • Sparringspartner til ledere på alt fra medarbejderudvikling til strategi for afdelingerne

Hold det kort – og hold dig til opskriften

Opskriften er temmelig banal. Kunsten er at holde sig meget skarpt til tallene: Maks en til to sætninger og maks tre bullit-points. Skriver du mere, er det fordi du har mistet fokus og ikke kan begrænse dig – og din læser ser det straks.

Hvis du skriver for meget, bliver CV’et desuden tungt og kedeligt at komme igennem for læseren. Dermed bryder du CV-formatet, hvis formål er et hurtigt overblik og du risikere at irritere din læser.

Grunden til at jeg bruger både sætninger og bullit-poins, er, at det bryder teksten op, og får den til at virke lettere – også selvom du fylder flere ord på.

Styrken ved at blande sætninger og bullitpoint er netop visuel lethed, og herved bidrager du positivt til dit layout.

Ved at blande sætninger og bullitpoint skaber du desuden variation i teksten, hvilket gør teksten mere interessant at læse. Læseren skal hele tiden skifte læseform mellem de hele sætninger og dine bullit-point, hvilket holder hjernen mere vågen end hvis det hele kører i samme stil. Det vil oftest være et ganske ubevidst skift for læseren, men at have vågne læsere er ubetinget til din fordel.

Det kan virke uskyldigt at skrive en sætning for meget hist og et par bullit-points for meget her, men det er det ikke. Når en leder læser ansøgninger igennem bliver de trætte ved synet af et tungt CV – og der skal meget lidt til at give dem det indtryk.

Tunge CV’er giver automatisk mindre lyst til at læse CV’et helt igennem. Derudover bliver læseren mere kritisk overfor indholdet. Det kan man synes er latterligt og barnligt, men det er ikke desto mindre sådan mange har det. Efter at have ansat nye medarbejdere sammen med utallige ledere, ved jeg, at det er en temmelig udbredt tendens.

Dit CV ligger ofte i bunken sammen med rigtig mange andre, og derfor er konkurrencen om opmærksomheden hård. Derfor skal du sikre dig, at dit CV står skarpt, let og læservenligt.

CV-skabelon

Som sagt giver det ikke mening at bruge for meget tid på layout. Derfor kan du ligeså godt stjæle et allerede afprøvet design, og så fokusere på dit indhold og på de stramme tal i CV-opskriften. Til det formål kan du her åbne en CV-skabelon, som er skabt til lige præcis det formål.

1 thought on “CV-skabelon – Sådan skal dit CV se ud”

Comments are closed.