Historien om hvorfor du kan meget mere end du tror.
Hvad kan jeg egentlig? Hvad er jeg værd? Hvad er mit speciale? Klassiske spørgsmål op til lønforhandlingen, jobsøgningen eller den årlige udviklingssamtale med chefen.
For rigtig mange er det overraskende svært at se skoven for bare træer, og af samme årsag går mange rundt med en fornemmelse af at andre kan mere end dem selv, og bliver usikker på om de egentlig er en god medarbejder eller om det hele bare er et stort bluff.
Problemet er, at vi har meget svært ved at se os selv udefra, og på den baggrund vurderer vi vores eget værd og vores egne styrker overraskende lavt.
Har du det også sådan selv, så er det med at få input udefra, så hurtigt som muligt. Mere om det senere. Først en lille historie fra den virkelige verden om en ung kogekone.
Kogekonens historie
En ung kvinde havde booket møde med en karriererådgiver, fordi hun ikke kunne finde ud af, hvor hun skulle finde arbejde. Hun var netop blevet færdiguddannet fra handelshøjskolen, men havde ikke noget studierelevant arbejde og havde generelt et gabende tomt CV. Kort sagt følte hun sig fortabt. For hun følte ikke, hun kunne noget.
Karrierekonsulenten brugte lang tid på at grave rundt i kvindens studie og de få ungdomsjob hun havde haft, og kunne heller ikke rigtig finde noget relevant. Tilfældigt kommer samtalen ind på, at kvinden godt kan lide at lave mad. Konsulenten spørger høfligt ind til emnet, og kvinden fortæller, at hun godt kan lide at være vennernes kogekone. Igen spørger konsulenten ind, og kvinden svarer, at hun nogle gange laver mad, når vennerne holder en eller anden form for fest.
Først da konsulenten spørger ind en tredje gang kommer det frem, at kvinden laver mad til bryllupper, sølvbryllupper og meget andet. Hun står for at aftale menuen med værterne, planlægge indkøb, lave aftaler med underleverandører af service, drikkevarer og desserter (som hun ikke kan finde ud af at lave), styre økonomien indenfor budgettet, finde serveringspersonale, og så selvfølgelig få det hele til at køre på selve dagen.
Det hele var startet i det små og fordi hun gjorde det godt og synes det var sjovt, var det vokset og vokset.
Selvom hun faktisk drev et lille catering firma, havde hun ikke tænkt over, at det måske dækkede over nogle arbejdsrelevante kompetencer. Det var jo ’bare noget hun lavede i fritiden’, som ikke ’var noget særligt’.
Ved hjælp af karrierekonsulenten blev kogekones kompetencer oversat til en temmelig kompetent projektleder.
Få hjælp udefra
Udefra er det let at se, at kogekonen havde noget at byde på. Pointen er, at den unge kvinde ikke kunne se sine egne kompetencer objektivt.
Det, vi selv er gode til, har vi en tendens til at overse eller vurdere lavere end de styrker, vi ser hos andre. ”Er det ikke noget alle kan?” er ofte standardbemærkningen, når jeg hjælper folk med at definere deres kompetencer.
I disse tilfælde, som efter min erfaring er meget hyppige, så gælder det om at få input fra andre. Få andre personer til at sætte ord på det, du kan. Det, du selv ser som trivielt, kan andre bedre se som relevant og værdifuldt. Og som i kogekonens tilfælde kan de bedre oversætte det, du laver ét sted, til generelle kompetencer, som du kan bruge mange steder.
Helt konkret kan du gøre fire ting for at komme i gang med at finde dine oversete kompetencer
Spørg dine nuværende og tidligere kolleger til råds. Læs mere i artiklen “Brug dine kolleger til at definere dine styrker“
Book tid hos en karrierekonsulent. Er du medlem af en A-kasse eller en fagforening, kan du oftest få gratis konsulenthjælp der
Få sparring hos en person i dit netværk, som arbejder med kompetenceudvikling eller rekruttering i en HR-afdeling. Folk vil her være vant til netop at vaske kompetence-guldet frem
Få sparring hos en person i dit netværk, som er chef og vant til at rekruttere. Disse personer er måske ikke eksperter, men de kan se på dit CV og spørge ind til dine tidligere erfaringer, og svare på hvad de som chef synes sælger dig godt overfor potentielle arbejdsgivere
Du er naturligvis også velkommen til at skrive til mig. Jeg er altid villig til at give dig et par tip med på vejen.