Jobsøgning er som dating – her er nogle gode råd

Home » Artikel » Jobsøgning er som dating – her er nogle gode råd

Målet med dating og jobsøgning er det samme: At få en anden person til at kunne lide dig nok til at indlede et forhold. Enten romantisk eller karrieremæssigt. En helt basal tommelfingerregel er derfor, at hvis det virker i kærlighedslivet, så virker det også i din jobsøgning.

For at en arbejdsgiver vil ansætte dig, skal han/hun tro på at du kan bidrage med noget, at du vil kunne lide at være i virksomheden og at du faktisk rigtig gerne vil have jobbet, og ikke bare tager det, fordi du jo skal tjene penge på et eller andet. Når vi søger en partner vil vi også gerne have, at personen kan lide os, at vi finder sammen fordi han/hun gerne vil være sammen med lige præcis os, og ikke bare tager os, fordi det er for trist at være alene.

Det er med andre ord nogle af de samme do’s and don’t’s du skal holde dig til i din jobsøgning, som i din jagt på kærlighed. Fire grundregler er

  1. Tro på, at du har en chance hos din udkårne
  2. Få din udkårne til at føle sig speciel
  3. Bryst dig af kompetencer og egenskaber, som din udkårne sætter pris på
  4. Tal samme sprog, som din udkårne

Tro på, at du har en chance hos din udkårne

Selvtillid er en sikker vinder i nattelivet. Modet til at gå over til en fremmed og introducere sig selv. Modet til at risikere afvisning. Hvis man ikke kaster sig ud i det, går man oftest alene hjem.

Det samme gælder for din jobsøgning. Hvis ikke du gør opmærksom på dig selv, er der ingen, der lægger mærke til dig. Ingen der ved, at du er ledig på markedet. Opmærksomhed får du gennem ansøgninger, uopfordrede ansøgninger, netværk, LinkedIn, Facebook, kaffeaftaler og så videre. Alt, der fortæller, at du er ude efter et nyt job, hjælper dig.

Dette gælder alle, og især dem, der er blevet fyret, har været syge eller arbejdssøgende i lang tid. Og det gælder det utal af mennesker jeg møder, der har tendens til at tænke lavere om sig selv end de gør om andre. Her er det let at miste modet og trække sig tilbage fra markedet, af ren og skær opgivenhed eller mangelende tro på sig selv. ”Hvorfor søge? Der er alligevel ikke nogen, der gider have mig”. Den sikre opskrift på fiasko!

Tro på dig selv og kast dig ud på arbejdsmarkedets dansegulv. Lad alle vide at du er ledig og dagens lækre fangst! Hvis du ikke kan svinge dig op til det af dig selv, så søg hjælp. Hos venner, tidligere kolleger eller chefer, karrierekonsulenter, jobkonsulenter i din fagforening. Eller, hvis problemet stikker dybere end som så, en psykolog.

Alle har noget unikt at byde på, men desværre er det ikke alle, der kan se skoven for bare træer.

Hvis du har brug for inspiration til at finde frem til dine styrker og fordele, så læs her: Brug dine kolleger til at definere dine styrker.

Du kan også finde inspiration i en historie om hvordan en usikker kvinde fandt sine styrker i sit deltidsarbejde som kogekone: En kogekones kompetencer.

Få din udkårne til at føle sig speciel

En klassisk fejl mange jobsøgende gør, er, at sende en standardansøgning af sted til ethvert job de søger.

Investér i dig selv. Få professionel hjælp til din jobsøgning

One size does not fit all, når det kommer til dating. En standardansøgning svarer til at stavre rundt til alle kvinderne i baren kl. 04.00, og lirer den samme, lamme remse af i håbet om at der på et eller andet tidspunkt er bid.

Er man til landsmøde hos Enhedslisten er det nogle andre samtaleemner, der skal bruge til at varme op under potentielle partnere, end hvis man er hos Liberal Alliance. Ligesom spillereglerne for kurmageri er anderledes i folkedanserklubben end på diskotekets dansegulv.

Hvis du skal have bid i din jobsøgning, skal du målrette det, du siger om dig selv til det job, du søger – hver gang.

Udover at være kedelig og ligegyldig, har standardansøgningen også den ulempe at afsenderen ofte bliver doven. Og så sker der dumme fejl. Jeg har alt for mange gange modtaget ansøgninger, der var stilet til en helt anden virksomhed eller til en kontaktperson, som ikke fandtes. Det er lige så kikset som:

”Elskede Irene. Du er mit livs kærlighed. Jeg tænker kun på dig”. ”Tak, men jeg hedder altså Helle”.

For dem af jer, der ikke søger job af egen fri vilje (fyring, sygdom, ledighed), kan der ligge en desperation i jeres jobsøgning: I skal bare have et eller andet arbejde.

Dette må ikke fremgå af jeres ansøgning. Skriv aldrig ”Omstændighederne har tvunget mig til at søge noget nyt, så jeg er ikke kræsen”. Det er det samme som at skrive ”Jeg er desperat efter kærlighed, så jeg hopper på hvad som helst”. Det er der ikke meget succes med. I hvert fald ikke, hvis man ser bort for one-night-stands.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få løbende inspiration til din karriere og jobsøgning.

Leder du efter andet end blot et vikarjob, så er du bedre stillet med ”Jeg ser min fyring som en mulighed for at træde et skridt tilbage og gå efter at realisere mine drømme – og den drøm er at arbejde for jer”. Måske er det ikke helt sandt, men i jobsøgning – og i kurmageri – er de små hvide løgne en del af spillet.

Bryst dig af kompetencer og egenskaber, som din udkårne sætter pris på

Dette punkt ligger tæt op af foregående, og handler om, at du skal tale om det, som din potentielle partner finder interessant. Og dermed ikke blot tale om dig selv.

Dette er et af de punkter, jeg oplever flest har det svært ved. ”Jamen, skal jeg ikke fortælle om mig selv til en jobsamtale eller i en ansøgning?”. Jo, det skal du, men ikke på den måde du er vant til.

De fleste fortæller om det de kan og har oplevet – set fra det job de sad i sidst. Så når de fortæller om hvad de kan indenfor regnskab, kundeservice, murerarbejde eller hvad de nu laver, fortæller de som om de stadig skulle løse det gamle job. Pointen er at det skal de ikke. De skal arbejde et nyt sted, for en ny chef. Derfor skal fortællingen tilrettelægges efter hvordan du vil løse jobbet i de omstændigheder.

Parallelt til dating kan man sige, at det er dejligt for din kommende partner at vide at du er omsorgsfuld, tager ansvar for forholdet og er en super elsker. Men når du skal overbevise din udkårne om det, så skal du tale om jeres fremtid sammen, og ikke om hvordan du udfyldte de roller i dit tidligere forhold. Tag for eksempel sex. De færreste har brug for billeder af dig og en anden, før de selv kryber under dynen med dig.

Brug tid på at finde ud af hvad din nye chef kræver af dig, og tilrettelæg så din fortælling efter det. Det kræver, at du er nysgerrig og lytter efter. Præcis som når du er på date.

Du kan læse mere om hvordan du målrette dine kvalifikationer til det job du søger i dette indlæg: Sådan målretter du dit CV.

Tal samme sprog, som din udkårne

Her er vi ude i en niche, som særligt gælder, hvis man ønsker at skifte branche eller på anden måde rykker ind i ukendt farvand. Andre eksempler er et skifte fra en lille virksomhed til en stor (eller omvendt), skifte fra én jobfunktion til en anden, eller et skifte fra medarbejder til leder.

Hver virksomhed har sit sprog, og hver faggruppe ligeså.

Som leder er ord som ”uddelegering”, ”ressourcestyring” og ”performance management” vigtige, og søger man som menig medarbejder et lederjob, er det vigtigt at man signalerer, at man kender lederjobbet og hvad det kræver. Det gør man blandt andet via sproget.

Følg detgodejob.dk på Facebook.

Selv er jeg skiftet fra staten til det private, og skulle lære at bruge nye ord. I staten sagde jeg ofte ord som ”ministerbetjening”, ”forvaltningslov” og ”ressortområde”. Ord, som ikke siger mine nuværende kolleger noget som helst. Nu er nogle af nøgleordene ”lønsomhedsberegning”, ”asset under management” og ”kold kanvas”.

Pointen er her at når sproget ændrer sig, skal man huske at tilpasse sine ord til noget modtageren forstår. Eller i det mindste ikke at tale et sprog, som modtageren ikke forstå.

Du kender det måske fra situationer, hvor du møder på din date møder gamle venner. Pludselig bliver samtalen indspist, og din date sidder for sig selv og føler sig uden for. Du og dine venner ved udmærket hvad en Uriate-opgave er og kan grine af dengang Hanne lavede en Cirkus Baldado. Men ingen andre har samme indspiste sprog som jer, og det fremmedgør alle omkring jer. Lad hverken din date eller din kommende arbejdsgiver få den følelse.

Tænk over hvilke fraser, der tales på dit nye arbejde. Eller brug i det mindste kræfter på at undgå dine indspiste fraser fra dit foregående arbejde.