Skal du lyve om hullerne i dit CV – for eksempel sygdom, orlov og arbejdsløshed

Home » Artikel » Skal du lyve om hullerne i dit CV – for eksempel sygdom, orlov og arbejdsløshed

Du har et halvt års ledighed eller du har været syg med stress. Nu skal du skrive din ansøgning eller til jobsamtale. Du tror, at arbejdsgiveren vil se skævt til dine ’uheldige’ perioder, men skal du lyve eller fortælle sandheden?

Arbejdsgivere er også mennesker

Det første sted at starte er at revurdere fordommen om, at alle arbejdsgivere ser skævt til huller i et CV. Antagelsen er, at arbejdsløshed, sygdom eller orlov er aktiviteter, der diskvalificerer dig.

Det er fordomme, der lever i udtryk som ’fjumreår’, som beskriver’år, som er spildt på den forkerte uddannelse, før du fandt ud af, hvad du egentlig ville’.

Fordomme kommer ikke af ingenting, og der var helt sikkert en tid, hvor arbejdsgivere så ned på den slags. Det var samme tid som da mænd altid gik i jakkesæt og kvinder kun kunne blive sekretærer.

Der er sikker nogle tilbage med en gammeldags tankegang, men tiden er en anden nu.

Jeg er kun meget, meget sjældent stødt på ledere, som havde det på den måde. Ja, der kan være skepsis overfor huller, men kan ansøgeren forklare dem, og er han/hun i øvrigt kvalificeret, spiller det ingen rolle.

Arbejdsgivere er også mennesker, og de ved, at livet er, hvad der sker, mens man lagde andre planer. Sygdom kan ramme alle. Fyringsrunder rammer også de gode medarbejdere. Børn, uddannelse eller et år med rygsæk i Asien er en accepteret og god anledning til at trække stikket ud i en periode.

Der findes gode og dårlige huller

Nøglen til at forstå hvordan dine huller i CV’et bliver modtaget er, om dine huller har en god årsag eller en skidt.

Ovenstående årsager er alle af den ’gode’ slags, selvom fyringer og sygdom ikke er noget rart. Det er dog noget, som kan forklares, og som ikke gør dig uinteressant som ansøger.

Hvis du var syg på grund af et stofmisbrug, blev fyret for at stjæle fra kassen eller bare ikke gad arbejde, og valgte at ligge hjemme på sofaen og spille Playstation eller ordne dine negle, så er hullet af den ’dårlige’ slags, og her vil mange arbejdsgivere se skævt til dig.

Årsagen er ikke, at du har et hul, men at dine valg peger på, at du måske ikke er den mest stabile og engagerede arbejdskraft.

I tilfældet med stofmisbrug er denne dom måske ubegrundet, og bunder mere i samfundets generelle holdning til den slags, men i de andre tilfælde må man medgive lederen, at der kan være noget om snakken. Der er i hvert fald noget i den tidligere opførsel, som peger på, at man ikke står med en topkandidat.

Alle mennesker kan forandre sig og på den baggrund blive uberettiget dømt af fortidens gerninger. Desværre må man leve med sine dårlige valg, og hvis en arbejdsgiver har flere kandidater at vælge i mellem, bliver dem med de ’dårlige’ huller i CV’et sorteret fra.

Kan det betale sig at lyve?

Uanset hvilken type huller du har i CV’et skal du sikre dig, at de fremstår som ’gode’ huller, eller i hvert fald så gode som mulige.

Betyder det så, at du skal lyve for at fremstå i et positivt lys?

Det korte svar er nej.

Med en løgn risikerer du at blive afsløret. Også selvom dit nye job ligger langt fra din tidligere branche, så er det en lille verden vi lever i. Fortiden har en vane med at dukke op de mest uventede steder. Hvis du lyver og bliver afsløret, kan din nye leder let miste tilliden til dig, fordi du stak en løgn til jobsamtalen.

Så sandheden er vejen at gå. Den rå sandhed kan dog sjældent stå helt alene, fordi du skal sikre dig, at arbejdsgiveren ser dit hul som et af de ’gode’. Kunsten er derfor at fortælle nok af sandheden til ikke at komme i den ’dårlige’ gruppe, men samtidig præsenterer sandheden i en udgave, der stiller dig i et godt lys.

Nøglen til succes ligger derfor et sted imellem sandheden og løgnen.

Et eksempel i tre trin

For at gøre det mere konkret kommer der her et eksempel. Brug tankegangen i eksemplet til at skabe en fortælling, som passer til din situation.

Husk du altid er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller kommentarer

Lad os sige, at du er blevet fyret. Du fik en ny chef, som ikke kunne lide dig og ikke synes du passede ind i det team, han gerne ville have omkring sig. Du har nu søgt en masse stillinger indenfor din branche, men har ikke fået noget job. Du er startet i løntilskud og har 10 måneders lediggang inden da på CV’et.

For mange ledere vil sådan en historie instinktivt skabe reservationer: Hvorfor har du gået ledig så længe? Hvorfor blev du fyret? Er der noget galt med dig?

Derfor bliver du nødt til at fortælle historien, så du kommer stærkt ud på den anden side. Den proces har fire trin.

Trin 1: Hvilke fakta er relevante?

Start med at notere, hvad du rent faktuelt bliver nødt til at have med omkring din ’uheldige periode’. I eksemplet fra før er det; at du blev fyret, datoen for hvornår du havde sidste arbejdsdag, og datoen for hvornår du startede i løntilskud.

At du synes din nye chef var en nar, at du brugte fire måneder af din lediggang til at græde i sofaen eller øve dig på trækharmonika, at du tror arbejdsgivere er fordomsfulde overfor arbejdsløse ansøgere er underordnet og ligegyldigt. Måske endda skadeligt, fordi du hurtigt kommer til at lyde som et brokkehoved med attituden ”det er alt sammen de andres skyld”.

Hold dig til de kolde fakta.

Trin 2: De positive sider

Næste skridt er at fortælle en historie omkring dit CV-hul, som fokuserer på de positive sider.

At du blev fyret er negativt, men ”jeg havde længe vidst, at jeg skulle finde noget andet, da stemningen på min arbejdsplads var blevet dårligere og dårligere. Da virksomheden valgte at omstrukturer og herunder fyre mig, fik jeg det spark bagi, som jeg trængte til”.

Budskabet er her, at hvis du ikke var blevet fyret, var du gået selv. At blive fyret af virksomheden i en omstrukturering er mindre voldsomt end at blive fyret af sin chef. Så kan du dreje fyringsårsagen hen mod generelle vilkår, og ikke dig selv, står du bedre.

Jeg anbefalede dig ikke at lyve, men små hvide løgne kan få dig langt i din jobsøgning. At ’uenighed med din chef’ bliver til ’omstruktureringer i virksomheden’ går an, fordi det ikke bør gøre den store forskel for din nye chef. At ’jeg stjal af kassen’ bliver til ’omstruktureringer’ er direkte vildledende, og dækker over et forhold som din fremtidige arbejdsgiver med god ret forventer, at du fortæller.

Ingen kan nogensinde modbevise, at du selv gik med tanker om at skifte job, eller at din chef fyrede dig fordi han synes du var umulig eller fordi han ville omstrukturere. I værste fald bliver det en kamp om ord, og pointen er, at du derfor ikke kan beskyldes for at lyve. Blot for at have set situationen anderledes.

At du har gået arbejdsløs i 10 måneder kan skyldes ”at jeg har brugt rigtig lang tid på at sikre mig, at det næste job bliver det rigtige job. Måske var det også for lang tid, hvilket er årsagen til, at jeg er startet med at arbejde på [navnet på virksomheden, hvor du er i løntilskud], fordi jeg her kunne snuse til [et eller andet spændende], som jeg har flirtet med at kaste mig over som mit næste karriereskridt”.

Igen er pointen, at du er i førersædet. Du har valgt at gå hjemme. Du har valgt at tage løntilskudsjobbet. Og du er en mere afklaret og fokuseret medarbejder end du var før.

Måske kan du se dig selv i ovenstående historier. Måske ikke. Hvilket også er ligegyldigt. Formålet med trin 2 er at finde den historie, som du kan fortælle om din ’uheldige’ periode, og som får dig til at se godt ud.

Historien skal fortælle, at du har været igennem noget, der på ydersiden ikke ser godt ud, men på indersiden har gjort dig afklaret, har fundet nye sider af dig selv (som du kan bruge i det arbejde som du søger) eller har fået dine øjne op for nye muligheder (igen må det gerne være muligheder, som du kan udfolde hos den virksomhed, du søger arbejde hos).

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag løbende tips og tricks til din karriere eller jobsøgning

Er det at lyve at tilrettelægge sandheden på denne måde. Det kan der være mange meninger om. Men det kan i hvert fald meget svært afsløres som en løgn. Se det mere som politikernes spin. Eller som en konsekvens af, at sandheden kan ses fra mange sider og man kan vælge at fokusere på en ting frem for en anden. Ligesom Coca Cola ikke reklamerer med, at deres sodavand er fyldt med sukker og kan være skadelige for tænderne, men derimod fremhæver, at mange drikker deres produkt i venners selskab og det ofte sker til festlige lejligheder. Er det hele sandheden? Nej. Er det en løgn? Heller ikke.

Trin 3: Og derfor tænder jeg på dig!

Dette trin glemmer mange, hvilket er rigtig ærgerligt, for det er her, at dine ulemper vendes til en fordel.

Arbejdsgivere leder altid efter medarbejdere, som brænder for at arbejde på lige præcis deres arbejdsplads. Og da du netop har fortalt, hvordan din svære periode har givet dig en indsigt, som peger mod det job, du søger hos lige præcis denne virksomhed eller har givet dig kompetencer, du kan bruge i lige præcis dette job, er det nu tid til at sætte en sløjfe på det hele og kombinere de to ting.

”Da jeg sidder i en tidsbegrænset stilling, følger jeg naturligvis stadig med i de jobopslag, der kommer. Da jeg så opslaget til dette job, vidste jeg, at jeg bare måtte søge. Hos jer får jeg muligheden for at arbejde endnu mere fokuseret med [det der ’et eller andet spændende’ fra løntilskudsjobbet]. Desuden er jeg efter grundig overvejelse meget afklaret med, at mit næste job skal indeholde langt mere projektarbejde og rejseaktivitet (to ting, som du ved kommer til at fylde meget i det job, du søger) end jeg har haft i mine tidligere ansættelser”.

Samlet er de tre første trin:

  • Hvad skete der
  • Hvad lærte jeg og hvad brugte jeg tiden til
  • Hvorfor er det alt sammen en gave for den arbejdsgiver jeg nu søger job hos

Det sidste punkt er en vigtig detalje. Din grundhistorie vil ofte være den samme, men du får meget mere effekt, hvis du tilpasser historien til det job, du søger ved at vinkle det, som du har lært og det, som du ønsker af et fremtidigt job, til det job du søger.

Har du brug for inspiration til hvordan du målrettet dit CV til et specifikt job, så læs mere her

Trin 4: Et emne til ansøgningen eller jobsamtale?

Sidste trin handler om timing. Du skal nemlig beslutte dig for, hvor din historie passer bedst. Skal den med i ansøgning eller med til jobsamtalen?

Hvis det på nogen måde er muligt er min anbefaling altid at gemme historien til jobsamtalen. Når du sidder ansigt til ansigt med nogen, kan du aflæse deres reaktion og tilpasse historien til situationen, hvilket giver dig det bedste udgangspunkt for at sikre dig, at dit budskab bliver forstået.

Hvis du bliver nødt til at forholde dig til historien allerede i ansøgningen, så gør det kort og gerne så neutralt som muligt. For eksempel ved at skrive ”egenfinansieret orlov” mellem jobbet du blev fyret fra og løntilskudsjobbet, hvis vi bruger eksemplet fra tidligere. Det skal være noget, der ikke skræmmer arbejdsgiveren, og som du kan uddybe til samtalen, hvis det bliver nødvendigt.

Har du brug hjælp til hvordan du håndterer din egen konkrete ’uheldige periode’ eller har artiklen efterladt dig med andre spørgsmål? Så tøv ikke med at kontakte mig.