Målret dit CV – tre eksempler

Home » Artikel » Målret dit CV – tre eksempler

Med et CV, der er målrettet til det job du søger, stiger dine chancer for at lande jobbet markant.

Mange har dog svært ved at knække koden, og ender (lidt dovent) med et standard-CV.

I dette indlæg får du tre eksempler, som giver dig inspiration til, hvordan du kommer i gang med et målrettet CV.

Hvorfor målrette CV’et

Alle er enige om, at man ikke sender en standard-ansøgning, når man søger nyt job. Det går ikke at sende den samme ansøgning med den samme ordlyd til to forskellige stillinger. Derimod målretter man ansøgningen for at fange læserens interesse.

Samme mennesker har dog ingen problemer med at vedhæfte deres standard-CV til den ansøgning, de har brugt lang tid på at målrette.

Husk at du altid er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller kommentarer

Dit CV er en salgsannonce. En salgsannonce, der skal fange modtagerens interesse, og give læseren lyst til at ansætte dig. Så selvfølgelig skal et CV også være målrettet – præcis ligesom ansøgningen.

Især fordi rigtig mange chefer læser CV’et før de læser ansøgningen. Hvis de her møder et CV, som kunne være skrevet til hvem som helst, er risikoen for at blive sorteret fra temmelig stor.

CV’et skal sælge dig og dine kompetencer

Kunsten eller tricket er at lege med indholdet og tilpasse det til det job, du søger. I CV’et  skal du skrive noget, der får læseren til at tænke ”wow, det er jo lige den slags erfaring, jeg leder efter”.

Første skridt er at vide, hvad din læser tænder på. Det gør du ved at analysere jobopslaget, ringe til kontaktpersonen i opslaget (læs mere om at ringe på et jobopslag her) og gå på virksomhedens hjemmeside og nettet generelt for at lære mere om virksomheden og den situation, den står i.

Formålet er, at du skal kunne skrive det, der er relevant for virksomheden. Mange gør den fejl, at de blot skriver hvad deres største opgaver var eller hvad de selv synes er mest spændende ved deres job eller om deres største bedrifter. Det kan godt være, at du er stolt af at du har været ansvarlig for et stort kundeevent, men hvis du skal sidde og bogføre i det nye job du søger, er dit kundeevent ret ligegyldigt.

Tre eksempler

For at gøre det mere konkret får du her tre eksempler på, hvordan jeg selv har tilpasset den samme aktivitet i mit CV til tre forskellige situationer.

Eksempel 1

Videnskabsministeriet (konsulent)

Betjening af chefer i de lokale enheder, topledelsen og koncerndirektion. Ansvarlig for strategiseminar. Problemløser og projektleder på mange forskelligartede opgaver.

Eksemplet ovenfor brugte jeg, da jeg skulle søge jobbet som ledelseskonsulent i PFA. Her efterspurgte PFA kandidater, som tidligere havde arbejdet tæt sammen med mellemledere og topledere. Desuden skulle man kunne håndtere mange forskellige typer opgaver. Begge dele er beskrevet i eksemplet. Desuden tilføjede jeg strategiseminaret, fordi det ofte er en opgave, man kun giver til betroede og dygtige medarbejdere. Så ved at tage det med kunne jeg vise, at jeg var en del af inderkredesen omkring ledelsen uden at skulle skrive det eksplicit.

Har du brug for inspiration til at kortlægge hvad du kan, kan du her læse mere her

I eksemplet er det lige så vigtigt at lægge mærke til alt det, jeg ikke tog med fra min job i Videnskabsministeriet; rekrutteringsansvarlig, tovholder på kompetencestrategien, ministerbetjening, budgetanalyser og så videre. Alt det jeg ikke ville få brug for i det nye job, men som havde fyldt rigtig meget i det gamle. Og vel at mærke opgaver, som jeg havde høstet meget ros for og var stolt af. Men det blev ikke efterspurgt af PFA, så det kom ikke med.

Eksempel 2

Som del af DJØFs mentornetværk, hvor jeg hjælper folk, der gerne vil sparke nyt liv i deres karriere, blev jeg bedt om at skrive et CV, som potentielle mentees kunne læse.

Når jeg kigger på det i dag, kan jeg se, at jeg har været doven, og genbrugt noget fra en tidligere ansøgning. Hvis jeg skulle skrive det igen, ville mit fokus være på hvad jeg kan tilbyde indenfor karriere, jobsøgning og kompetenceudvikling, så samme overskrift (Videnskabsministeriet) vil komme til at indeholde noget andet, nemlig:

Videnskabsministeriet (konsulent)

Ansvarlig for den samlede rekrutterings- og kompetenceudviklingsstrategi. Desuden tæt samarbejde med ledere fra alle lag.

  • Sparringspartner for ledere i forbindelse med medarbejderudvikling og –afvikling
  • Rekruttering af +100 medarbejdere
  • Tovholder på den koncernfælles kompetenceudvikling

Samme job, samme erfaringer, men nu med fokus på andre sider og andre opgaver fordi jeg her skriver til personer, som skal vurdere om jeg ved noget om karriere og jobsøning.

Eksempel 3

En tredje version brugte jeg, da jeg skulle søge fra Videnskabsministeriet til koncern-HR i SKAT. Her er der igen sket nogle justeringer.

Videnskabsministeriet, Departementet (specialkonsulent)

HR-opgaver så som MUS-koncept, lederudvikling, rekruttering og kompetenceudvikling. Desuden analyse- og strategiopgaver. For eksempel optimering af koncernens indkøb, videnregnskab og udvikling og implementering af kompetencestrategi.

SKAT havde allerede mange specialister ansat, så jeg slog mig op som generalist (hvilket også passer), da jeg derved kunne tilbyde noget andet end dem, der var ansat i forvejen.

Desuden skiftede jeg jobtitlen ud (fra konsulent til specialkonsulent), da titlerne i det offentlige er anderledes end i det private og generelt indeholder mere konkret information.

En specialkonsulent er overenskomstmæssigt defineret som niveauet over fuldmægtig, og er man specialkonsulent viser man, at man har gjort det godt. Simpelthen fordi der med titlen kommer en anden lønpakke og anderledes ansættelsesvilkår, og ikke er noget staten giver til hvem som helt.

Denne nuance signalerer en hel del til en statslig arbejdsgiver og derfor brugte jeg bevidst titlen til at sende et signal om egne evner uden at jeg behøvede at sætte ord på.

Desuden tilføjede jeg ”Departementet”, som er øverst rent organisatorisk i statslig regi. Departementet er finere end for eksempel en styrelse, og det regnes for at være sværere at blive ansat i et departement. Med andre ord signalerer ordet ”Departement”, at man har gode evner. Igen uden at jeg behøver at sige det selv.

Ovenstående lyder både højrøvet og gammeldags, men den slags små ting betyder noget i statsligt regi, og da jeg havde kortene på hånden, spillede jeg dem.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du løbende vil modtage tips og tricks til jobsøgning

Alle tre eksempler beskriver mit job i Videnskabsministeriet, men belyser forskellige sider af jobbet.

Pointen er, at jeg fra gang til gang har udvalgt de dele som er relevante for læseren – og intet andet.

Du lyver ikke ved at fokusere på småting

Når du målretter CV’et kan det godt være, at den mest relevante aktivitet du har fra et tidligere job, kun fyldte tre måneder i et arbejdsforløb, der varede fire år. Det er ligegyldigt. Det er tre-måneders-aktiviteten, der skal står i dit CV. For det er den læseren tænder på.

Denne del oplever jeg, at mange har problemer med. Er det ikke uærligt, at fremhæve bogføring, når nu det kun var en lille del af arbejdet, og det kun varede i kort tid? Nej, det er det ikke.

CV’et skal vise, hvad du kan i forhold til det job, du søger. Kan du bogføre? Ja. Har du praktisk erfaring? Ja. Det er det eneste din fremtidige arbejdsgiver har brug for at vide. Og det er det budskab du skal sende med dit CV.

Tænk igen på CV’et som en salgsannonce. I en salgsannonce fokuserer producenten altid på nogle ting frem for andre. Kan man bruge sit pulsur til andet end løbeturen? Ja. Kan man spise Kindersnitte uden først at have tumlet rundt i baghaven og møde mor med et et påtvunget smil foran køleskabet? Ja. Ikke destomindre er det de situationer producenterne har valgt at præsentere for os. For det er de situationer, som de regner med sælger fleste pulsure eller mælkekager.

Det samme gælder for dig. Udvælg det som din kommende arbejdsgiver tænder på. Og slet alt andet.

Det tager kun ganske kort tid at målrette CV’et

Når jeg taler med folk om at målrette CV’et er den instinktive reaktion næsten altid, ”Neeeej, det kommer til at tage SÅ lang tid”. Hvilket heldigvis ikke er sandt, når først man kommer i gang.

Den nemmeste metode er at have et brutto-CV, hvor der for hver aktivitet står alle de opgaver, du har arbejdet med. Stort som småt. Når først du har brutto-CV’et, så kan du fra job til job vælge det ud, der giver mening i forhold til det enkelte job, og slette resten.

Følg bloggen på Facebook, og få nye indlæg direkte i dit feed

Du kan enten lave brutto-CV’et på forhånd eller du kan bygge det op efterhånden som du skriver forskellige ansøgninger, og her beskriver forskellige sider af dine tidligere aktiviteter.

Hvis jeg bruger de tre eksempel fra tidligere til at lave et brutto-CV, kommer jobbet i Videnskabsminsiteriet til at indeholde:

Videnskabsministeriet (konsulent)

  • MUS-koncept
  • Lederudvikling
  • Rekruttering
  • Kompetenceudvikling
  • Analyse- og strategiopgaver
  • Optimering af koncernens indkøb
  • Videnregnskab
  • Udvikling og implementering af kompetencestrategi
  • Betjening af chefer i de lokale enheder, topledelsen og koncerndirektion
  • Ansvarlig for strategiseminar
  • Problemløser og projektleder på mange forskelligartede opgaver
  • Sparringspartner for ledere i forbindelse med medarbejderudvikling og –afvikling
  • Rekruttering af +100 medarbejdere
  • Tovholder på den koncernfælles kompetenceudvikling

Efter et par ansøgninger, har du materiale nok til at vælge ud og målrette CV’et fra gang til gang – på ganske kort tid.

Få det gjort

Brug tiden på at få lavet et brutto-CV og brug tiden på at målrette dit CV.

Efter at have læst tusindvis af ansøgninger og hjulpet utallige med at søge nyt job, kan jeg kun sige én ting: Det virker!